Liedossa some herätteli ihmisten alttiutta auttaa

WP_20150904_006Monet seurakunnat Suomessa miettivät tällä hetkellä keinoja auttaa Suomeen tulevia turvapaikanhakijoita. Arkkihiippakunnan Liedon seurakunnan seurakuntatalossa 50 henkeä on saanut hätämajoituksen.

Mukana on muutamia perheitä, joitakin nuoria naisia ja miehiä. Lietolaiset ovat lahjoittaneet vaatteita ja tarvikkeita. Turvapaikanhakijat ovat hätämajoituksessa neljä yötä. Väkeä on majoittunut myös Lietoon kuuluvaan Tarvasjoen seurakuntataloon.

Keskiviikkona Turun arkkihiippakunnan piispat olivat lähettäneet uutiskirjeen arkkihiippakunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille. Siinä piispat kehottivat oman hiippakuntansa seurakuntia toimimaan ripeästi turvapaikanhakijoiden auttamiseksi ja listasivat konkreettisia toimenpiteitä.

Liedon seurakunnan kirkkoherra Risto Leppänen oli jo ollut Liedon kuntaan yhteydessä ja kysellyt, mitä kunta tekee ja mitä seurakunta voisi tehdä. Piispojen kirje antoi selkänojan ja rohkaisi toimimaan nopeasti.

Risto Leppänen alkoi toimia yhdessä työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisen kanssa omassa seurakunnassaan. He olivat yhteydessä muun muassa Suomen Punaisen Ristin Turun vastaanottokeskukseen, kunnan sosiaalitoimeen ja paikalliseen SPR:ään. Asiat edistyivät. Jo samana iltana Risto saattoi laittaa Twitteriin viestin, jossa hän kertoi, että seurakunta on valmis auttamaan.

”Liedon seurakunta on valmis tarjoamaan #hätämajoitus’ta ja apua. #turvapaikanhakija #pakolaiskriisi #kirkko”, Leppänen päivitti. Twitteristä tieto levisi, esimerkiksi MTV teki uutisen Liedon seurakunnan toiminnasta.

Seurakunnan työntekijät kokoontuivat ja tekivät suunnitelman toimenpiteistä. Kokouksen aikana SPR vahvisti, että Lietoon saapuu jo samana iltana noin viisikymmentä turvapaikanhakijaa. Jo muutamien tuntien päästä salissa oli patjat, vapaaehtoisia tuomassa vaatteita ja tavaroita sekä järjestelemässä niitä. Paikalliset viranomaiset olivat nopeita ja kunnanjohtaja oli tukena toiminnassa koko ajan.

Tiedottaja keskitti työaikaa someen

Asioiden edistymisestä ja tunnelmista kerrottiin aktiivisesti seurakunnan Facebook-sivuilla ja työntekijöiden omissa profiileissa. Seurakunnan tiedottaja Johanna Hörkkö-Granö keskitti työaikansa tähän. Hörkkö-Granö huolehti seurakunnan sisäisestä viestinnästä ja laati tiedotteita työntekijöille, luottamushenkilöille ja medialle. Työntekijöiden kesken sovittiin, että tilanteesta viestitään avoimesti, mutta turvapaikanhakijoiden yksilöllisyyttä suojaten.

– Sosiaalinen media mahdollisti vapaaehtoisten nopean rekrytoinnin ja esimerkiksi vaatekeräyksen. Facebook-päivityksen perusteella paikalle tuli muun muassa tulkki, ruoanlaittajia ja monia vapaaehtoisia. Some herätti paikalliset verkostot ja synnytti myötätunnon aallon, Risto Leppänen kuvaa somen merkitystä.

– Partiolaiset organisoivat yövalvonnan. Facebook-viestintä tavoitti muun muassa paikallisia kurdiperheitä, jotka tulivat juttelemaan turvapaikanhakijoiden kanssa. Liedon pallo järjesti lauantaina jalkapallo-ottelun. Meidän voima oli se, että reagoimme nopeasti ja pystyimme kokoamaan erilaiset toimijat yhteen. Sosiaalinen media teki auttamisesta alttiimpaa ja nopeampaa, Risto Leppänen sanoo.

Lietolaisten nuorten nettipalstalla on myös ollut kriittistä keskustelua ja huolta turvapaikanhakijoista. Kunnan ja seurakunnan nuoriso-ohjaaja ovat käyneet nuorten kanssa keskustelua.

– Saimme tukea myös hiippakunnan someviestinnästä. Arkkihiippakunnan sivuilla viestittiin aktiivisesti ja myös piispan päivityksiä jaettiin, Leppänen kertoo.

Turun piispa Kaarlo Kalliala kävi Liedossa lauantaina, ja kertoi tilanteesta Facebookissa muun muassa näin: ”Kävin tänään Liedon seurakuntatalolla. Lietolaisista lähti liikkeelle auttamisen ja välittämisen vyöry. Kiitos teille! Tehkää edelleenkin evankeliumista totta, koettavaa ja tuntuvaa!” Valokuvassa piispa oli jakamassa ruokaa yhdessä muiden vapaaehtoisten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa.

Piispa päivitti vierailustaan myös Twitterissä: ”Kävin Liedossa, mistä lähti liikkeelle välittämisen vyöry. Totta, koettavaa, tuntuvaa. #lieto #kirkko #pakolainen”

– Nopeasti eteen tullut uudenlainen tilanne on edellyttänyt työntekijöiltä joustavuutta ja erilaisia työjärjestelyjä. Piispan konkreettinen tuki auttoi jaksamaan, Risto Leppänen kertoo.

Arkkihiippakunnassa monet seurakunnat ovat aktivoituneet auttamaan turvapaikanhakijoita. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä antaa Heinänokan leirikeskuksen pitkäaikaisempaan käyttöön SPR:llä. Sinne mahtuu noin 100 turvapaikanhakijaa ja se on käytettävissä kevääseen asti. Liedon turvapaikanhakijoiden on määrä siirtyä Heinänokkaan alkuviikosta.
Teksti: Johannes Ijäs
Kuva: Mari Leppänen