Huippubloggaaja vinkkaa hyvän blogin salat

SimojokiHenHenriikka Simojoki on helsinkiläinen kulttuurituottaja. Hän kirjoittaa suosittua Aamukahvilla-blogia pohtien muun muassa tyyliä, matkustusta, kulttuuria ja ruoanlaittoa.

Mitkä ovat mielestäsi hyvän blogin tunnusmerkit?

– Kirjoittajansa näköinen, riittävän harkittu mutta kuitenkin samalla spontaani, kuviltaan ja teksteiltään laadukas, visuaalisesti houkutteleva ja blogin linjan ja aiheiden mukainen.

Mitä ainakin aloittelevan bloggaajan pitäisi ottaa huomioon?

– Kannattaa pohtia, mistä haluaa kirjoittaa ja miten laajasti. Mitä varten blogia kirjoitetaan ja mikä on sen kohderyhmä? Kuinka paljon haluaa tai on kannattavaa jakaa omaa tai esim. yrityksen ”henkilökohtaista” elämää? Aloittelevan bloggaajan kanattaa miettiä, mistä tai keneltä voisi saada neuvoja alkuun. Kannattaa pitää mielessä, että tarjontaa on, eikä blogi välttämättä nouse maailmanmaineeseen samantien (jos koskaan). Pahin virhe on apinoida muiden menoja. Persoonallinen, kirjoittajan tai yrityksen näköinen blogi on paras ja kiinnostavin.

Miten blogia pitäisi markkinoida, jotta se saisi mahdollisimman paljon huomiota?

– Tämä riippuu kyllä täysin blogin kohderyhmästä ja markkinaraosta. Ehkä omille tutuille kertominen voisi olla hyvä lähtökohta henkilökohtaisen blogin pitämiselle? Jos he innostuvat ja jäävät lukemaan, homma voi alkaa hiljalleen kasvamaan. Yritysblogista kannattaa kertoa aiheesta kiinnostuneiden joukossa, nostaa nettisivuilla esille jne.

Kuinka tärkeäksi menestystekijäksi arvioit blogin visuaalisen ilmeen?

– Visuaalinen ilme ja toteutus on erittäin tärkeä osa bloggaamista, joskin se on esimerkiksi muoti- ja sisustusblogeista puhuttaessa luonnollisesti vielä suuremmassa roolissa kuin vaikka poliittisessa blogissa. Laadusta on harvemmin haittaa, kun taas laaduttomuus karkoittaa lukijat helposti. Tärkeää on, että visuaalinen ilme kulkee käsi kädessä sisällön kanssa, jotta sivulle eksynyt hahmottaa vilkaisulla millaisesta blogista on kyse.

Mitä kirkolla voisi olla annettavanaan blogien maailmaan?

– A-lehtien Trendi-lehden Lily-blogiportaalissa ollut Oisko Tulta -blogi on erinomainen esimerkki, kuinka kristityt ja kirkko ”ujuttautuu” ympäristöön, joka ei periaatteessa ole heidän sanomalleen lähtökohtaisesti suosiollisinta. Erihenkiset kristityt kertoivat blogissa vuorotellen ajatuksistaan elämästä ja uskosta. Blogi sai todella hyvän vastaanoton ja viritti paljon keskustelua.

– Blogimaailman kautta kirkko voi tavoittaa ihmisiä, joita eivät muuten tavoittaisi. Usein teksti saattaa myös olla helpompi tapa kertoa haluamansa kuin live-kohtaamisen kautta. Blogi avaa mahdollisuudet visuaaliselle ilmaisulle ja uudelle tavalle tavoittaa ja toimia.

Toimittaja: Jan Ahonen