Vieraileva kolumnisti: ”Hitaus ja jahkaaminen roskakoriin”

Ihmiset voivat tilata ja ostaa ruokaa, viinaa, huumeita, autoja, osakkeita, mittatilauspukuja, lomamatkoja, verokortin, passin ja vaikka mitä muuta kotisohvaltaan netistä. Silloin kun huvittaa. Mutta seurakunnan kanssa ei netissä voi asioida. Pitää raahautua paikalle kirkkoherranvirastoon tai keskusrekisteriin. Kuulostaa houkuttelevalta, mutta kiinnostaako se? Yleisesti ottaen ei, vaikka välillä on pakko.

Seurakuntien verkossa tarjoamat palvelut ovat heikoissa kantimissa, vaikka saatavilla oleva tekniikka mahdollistaisi tämän ajan ihmiselle luonnollisen tavan asioida myös seurakuntien kanssa. Yleensä kirkossa on jääty odottelemaan muun julkisen sektorin toimia ennen omia toimenpiteitä. Nyt siihenkään ei voi enää vedota, sillä pääsääntöisesti valtiolla ja kunnilla sähköinen asiointi on jo monissa tapauksissa mahdollista. Kehitettävää sillä sektorilla toki riittää, mutta toisaalta rohkaisevia esimerkkejä on jo vaikka muille jakaa.

Seurakuntien kannattaisi pikimmiten mahdollistaa laajamittainen sähköinen asiointi. Se palvelisi ensinnäkin seurakuntalaisia. Toisekseen se palvelisi niitä, jotka eivät vielä ole jäseniä. Ja kolmanneksi se useimmissa tapauksissa palvelisi seurakuntien taloutta työn tehostumisen kautta. Asiassa on näin ollen ainakin kaksi puolta: niin sanottu asiakaspalvelu ja sen parantaminen; sekä työntekijöiden työn helpottaminen ja tehostaminen. Mahdolliset järjestelmäinvestoinnit ja muut kulut tulevat moninkertaisesti takaisin.

Somempaa seurakuntaa edistäisi, jos ihmiset voisivat jakaa hyviä seurakunnan tarjoamia palveluita siellä missä netissä liikkuvat. Tällä hetkellä ainoat linkitettävät ja keskusteltavat aiheet ovat kirkkokriittistä klikkijournalismia. Mitään muuta kirkkoon liittyvää jaettavaa ei suomalaisilla verkossa ole.

Olisi mukava lukea ihmisten kokemuksia palvelusta, jossa esimerkiksi voisi varata papin, kanttorin, kirkon sekä muut tilat kätevästi suoraan seurakunnan kotisivuilta vaikkapa omiin häihinsä. Avioliiton esteiden tutkinnan voisi hoitaa siinä samalla. Kastepapinkin saisi kätevästi.

Yhtä lailla olisi hienoa kuulla ihmisten olevan tyytyväisiä, kun ovat kevättalvella ostaneet ja maksaneet haudanhoidon läheisensä haudalle kätevästi netissä. Loppukesästä samat ihmiset jakaisivat saamaansa haudanhoito-raporttia SoMessa, oikein kuvan kera hyvin hoidetusta kauniilla kukilla varustetusta haudasta. Tätä kuvaa olisi ilo jakaa esimerkiksi Facebookissa läheisen kuoleman muistoksi vaikkapa vuosittain aina kuolinpäivänä.

Kaikki tämä on arkea muualla, mutta ei vielä seurakunnissa. Toivoisin heitettävän roskakoriin perinteisen kirkollisen hitauden ja turhanpäiväisen jahkaamisen. Ehkä olisi aika rohkeasti kokeilla, josko sähköinen asiointi helpottaisi ihmisten olemista kirkossa. Näin ei ehkä olisi niin kovaa työntöä pois.

Kirjoittaja: Sami Ojala | Johtaja, seurakuntaliiketoiminnot | Innofactor Plc