Kansliapäällikkö: Tuntuisi oudolta luopua somen mahdollisuuksista

Your Kingdom Come. Lähetyskumppanuusneuvottelut Järvenpäässä keväällä 2014. Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo näkee, että sosiaalisella medialla on suuri merkitys vaikuttamistoiminnassa. Hän hyödyntää kolmea sosiaalisen median välinettä.

Bloggaat Rajalla-blogissa. Facebook ja Twitter ovat käytössäsi. Miksi käytät juuri näitä somevälineitä vai käytätkö muitakin?

– Rajalla-blogiin lähdin mukaan, kun kirkkohallituksessa koottiin asiantuntijaporukkaa bloggaamaan. Kun meitä on isompi porukka, voimme tarjota blogin lukijoilla laajemmin näkökulmia kirkon ja yhteiskunnan rajapinnalla liikkuvista asioista.

– Facebook on laajan porukan ”tori”, missä on hyvä tilaisuus kertoa kirkon työstä ja kommentoida ajankohtaisia asioita. Olen hyvin tietoinen siitä, että nuorten foorumi se ei ole, mutta monet asioista, joiden parissa työskentelen, kiinnostavat ehkä enemmän keski-ikäisiä. FB-profiilini on melko työpainotteinen, vaikka viikonloppuisin ja lomilla kirjoitan välillä yksityisemmistäkin asioista.

– Twitteriä käytän nopeaan kommentointiin ja asioiden jakamiseen. Siellä seuraan ja kommentoin sekä työhön liittyviä, että penkkiurheiluharrastukseeni – varsinkin jalkapalloon – liittyviä teemoja.

– Nämä välineet ovat tulleet käyttööni yksi toisensa jälkeen kirkon viestinnästä vastaavien neuvoista, kannustuksesta ja opastuksella. Muita somevälineitä minulla ei ole käytössäni. Nämä riittävät ainakin toistaiseksi.

Miksi käytät somea ja kuinka suuri merkitys siinä on yhteiskunnallisella vaikuttamistoiminnalla?

– Ajattelen, että somella on suuri vaikutus vaikuttamistoiminnassa, mutta tilanteesta ja asiasta riippuu, millainen. Some näyttää muuttaneen vaikuttamista perinteisestä viranomaisten välisestä vaikuttamisviestinnästä kansalaisten viestinnän suuntaan. Laajoilla verkostoilla ja nopealla viestinnällä nostetaan asioita tietoisuuteen ja keskusteluun. Somessa saadaan myös entistä helpommin liikkeelle ja ”peukuttamaan” suuriakin joukkoja.

– Toisaalta henkilökohtaisia kontakteja yhteistyökumppaneihin ei edes some korvaa. Merkittävissä asioissa neuvottelut kasvokkain ovat edelleen tärkeä yhteiskunnallisen vaikuttamisen foorumi.

Onko some hyvä väline vaikuttamiseen? Miksi?

– Some on hyvä väline nostaa tietoisuuteen ja keskusteluun asioita. Päätöksen tekoon se ei kuitenkaan sovi kovin hyvin. Joukot lähtevät helposti mukaan asioihin ja hankkeisiin, mutta eri vaihtoehtojen punnitseminen ja arviointi saattavat jäädä tekemättä.

Pärjäisitkö ilman somea työssäsi?

– Varmasti jollakin tavalla pärjäisin, mutta tuntuisi kyllä oudolta luopua somen tarjoamista mahdollisuuksista nostaa keskusteluun aiheita, kommentoida muiden näkemyksiä ja seurata kiinnostavia keskusteluja sekä kotimaisilla että kansainvälisillä foorumeilla.

Rohkaisetko työtovereitasi somen käyttöön?

– Rohkaisen. Toki niin, että silloin kun kysymyksessä on työhön liittyvä somen käyttö, pelisäännöistä ja ajankäytöstä täytyy sopia.

Keskustelet Facebookissa ja Twitterissä. Miten olet järjestänyt työsi, jotta se mahdollistuu?

– Omassa tehtävässäni työn ja vapaa-ajan raja ei ole kovin selkeä. Niinpä somekeskusteluni ja -päivitykseni ajoittuvat usein työmatkoihin. Päivät täyttyvät usein kokouksista ja muista tapaamisista, joten silloin ei useinkaan ole aikaa osallistua someen. Jos ilmassa on kirkon ja työni kannalta tärkeitä aiheita, yritän myös päivän mittaan seurata keskusteluja.

Toimittaja: Johannes Ijäs
Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio