Huippuvlogaaja: Ripari on hyvä videon aihe

Processed with VSCOcam with c8 preset

Noin 10 000 nuorta kokoontui tämän vuoden elokuussa Hartwall Arenalle loppuunmyytyyn TubeCon-tapahtumaan. Tapahtuman vetonauloja olivat nuoret videobloggaajat, vloggaajat eli tubettajat.

Tubettajat tuottavat videoita YouTubeen. Parhaimmilla heistä on yli 100 000 seuraajaa. Suomessa tällaisia yli 100 000 tilaajaa kerääviä vlogeja on kaikkiaan kymmenkunta.

Tubettajat ovat tämän päivän julkkiksia, joiden nimikirjoitusta ollaan valmiit jonottamaan tuntitolkulla ja joiden jokaista tekemistä seurataan sosiaalisessa mediassa herkeämättä. Juuri some onkin mahdollistanut näiden tubeidolien intensiivisen seuraamisen. Kun tubejulkkis menee elokuviin, hän päivittää tilansa johonkin sosiaaliseen mediaan ja aktiiviset fanit ovat odottamassa nimmarin ja yhteiskuvan toivossa elokuvan päätyttyä.

Yksi Suomen suosituimmista tubettajista on 17-vuotias Tume, jonka YouTube-kanavaa seuraa reilut 110 000 katsojaa. Käytännössä seuraajat tarkoittavat siis sitä, että aina kun Tume lisää videon YouTubeen, siitä menee tieto tilaajille.

Tume tekee videoita omasta elämästään ja kertoo ilmiöistä, jotka ovat lähellä nuoren maailmaa.

Seurakunnan kannalta mies on kiinnostava parin vuoden takaisten rippikouluvideoidensa ansiosta. Tume teki pari videota rippikoulusta ja sen tunnelmista ja erityisesti rippikoulun jälkeen tehty video nousi varsin suosituksi. Se keräsi reilut 60 000 katselukertaa.

– Videoillani puhun minua koskettavista asioista ja silloin just rippikoulu oli mulle ajankohtainen juttu. Osa mun katsojistakin varmasti oli menossa riparille niin tän videon avulla pystyttiin keskustelemaan ja jakamaan ajatuksia. Ihmiset on pitäny videosta ja sitä on näytetty joissain rippikoulun tapaamisissakin. Rippikoulu on hyvin lähellä nuorta ja hänen elämää. Siksi rippikoulu on hyvä videon aihe, onhan YouTuben katsojat aika lailla nuoria.

– Tubettajan voisi lähettää seuraamaan Kirkon Ulkomaanavun työntekijää maailmalle. Samalla tubettaja voisi kertoa kuinka jossain päin maailmaa tarvitaan apua, Tume ideoi.

Jos YouTubeen haluaa tehdä sisältöä, kannattaa oppia hakea nimenomaan nuorilta tubettajilta. Heillä kanava ja yleisöjen kerääminen on hallussa ja heidän oppejaan kannattaa hyödyntää. Tume vinkkaakin heti kärkeen, että esimerkiksi sellaista videota ei kannata tehdä, jota ei itsekään jaksa katsoa. Hänen mielestään tärkein oppi tubettamisessa pätee myös jokaiseen muuhun sosiaaliseen mediaan.

–  Kuka tahansa voi nähdä sun videon, joten on mietittävä mitä sanoo. Sun naama on pelissä, joten mitään tyhmää ei kannata laukoa. Seurakunta voisi saada tuhansia seuraajia puhumalla ajankohtaisista aiheista. Voisi olla kiinnostavaa nähdä, miten Kirkon Ulkomaanapu toimii ja miten kirkko auttaa pakolaiskriisin aikana. Rippikoulusta tehty video kiinnostaa myös ja sitä voitaisiin näyttää esimerkiksi riparitapaamisissa. Onhan niitä videoita tehtykin.

Tumen mielestä uskontoa ei kannata lähteä väkisin tunkemaan videoihin ja sosiaaliseen mediaan.

– Itse uskontoa ei pidä tuputtaa niin paljoa, uskonto on arka aihe netissä. Sen sijaan olisi hyvä kertoa kirkon toiminnasta enemmän. Esimerkiksi mihin kirkollisvero oikein menee? Tätä kysymystä monet pohtivat. Monilla on hyvin stereotyyppinen käsitys seurakunnista ja kirkosta, sitä pitäisi muokata. Seurakunnan oma tubettaja -hommasta en ole varma. En tiedä, miten se toimisi. Seurakuntia on jonkin verran, joten en lähtisi tekemään jokaiselle yksilöllistä tiliä. Esimerkiksi Helsingin kaupungin seurakuntien yhteinen kanava voisi toimia. Sinne tulisi eri seurakunnilta pieniä videoita. Kyllä minä ainakin tilaisin helsingin seurakuntien YouTube-kanavan.

Tume kertoo: täältä nuoret löytyvät:

“Facebookin luultiin kuolevan, mutta näin ei kuitenkaan käynyt. Tosin nykyään harvoin enää jaetaan mitään omasta elämästä. Facebookia käytetään lähinnä hassujen kuvien ja videoiden katsomiseen, kaverin tägäämiseen sekä tapahtumiin osallistumiseen.”

“Twitter ei ole niin syttynyt nuorten keskuudessa, mutta on sielläkin porukkaa. Siellä on paljon aktiivisia somepersoonia ja vähän sitä vanhempaa sakkia.

“Instagramia selataan päivittäin ja ehkä jopa tunneittain. Instaan kannattaa postata oikeasti hienoja valokuvia.”

SnapChat

“Verohallinnon SnapChat oli kova juttu. He olivat ajoissa liikkellä ja tuskin kukaan olisi odottanut heidän lähtevän mukaan snäppäilemään. Seurakunta voisi myös olla aika odottamaton snäppääjä. Esimerkiksi papin päivä SnapChatissa?”

Tume YouTubessa

Toimittaja: Ville Kormilainen