Oulun Ilokuu haastaa Facebookin vatsalihaskampanjat

Kuva%201-2

Oulun seurakuntien sivuilla vietetään koko lokakuu Ilokuuta. Idean kampanjasta sai Emilia Aakko. Hän oli kesällä työharjoittelussa Oulun seurakuntien viestintäpalveluissa ja ehdotti, että voisi tehdä heille jonkinlaisen Facebook-kampanjan seurakunnan Facebook-sivujen aktivoimiseksi ja vuorovaikutuksellisuuden lisäämiseksi.

Aakkon mukaan idea Ilokuusta syntyi vastapainoksi Facebookissa oleville lukuisille ”laihdutuskampanjoille”, vatsalihashaasteille ym., joissa tavoitellaan fyysistä hyvinvointia. Ilokuussa sen sijaan päätavoitteena on henkisen hyvinvoinnin ja tasapainon tavoittaminen. Lisäksi Facebookissa viime vuonna pyörinyt ”Hyvän mielen haastejoulukalenteri” toimi innoittajana ja antoi alkusysäyksen ideoinnille.

Vaikka idea oli Emilian, Oulun seurakuntien viestintäpalveluissa käytiin kampanjaa ja sen postauksia yhdessä läpi, ja muut saivat heitellä ideoitaan ja kehitysehdotuksiaan.

Mitä asioita halusit kampanjassa erityisesti painottaa?

– Hyvän mielen ja ilon levittämistä sekä henkisen hyvinvoinnin tavoittamista. Nykypäivänä sosiaalinen media täyttyy niin helposti ahdistavista ja surullisista aiheista, joten on tärkeää tuoda mukaan myös hippu iloa ja muistuttaa, että elämässä on asioita, jotka ovat hyvin.

Kyseessä on seurakuntien nimissä tehtävä kampanja, mitä erityispiirteitä tämä toi?

– Koska kampanja tehdään seurakunnan nimissä, toi se tietysti suunnitteluun hieman haasteita. Osaan postauksista pyrin tuomaan uskonnollista näkökulmaa esimerkiksi kirjoittamalla postauskuviin sitaatteja Raamatusta tai käsittelemällä kirkollisia aiheita kuten Mikkelinpäivää tai virsien laulamista. Näistä tunnistaa, että kampanja on seurakunnan. Pyrin kuitenkin siihen, ettei kampanjasta tule liian seurakunta- ja kirkkokeskeinen, eikä kampanjan ilmapiiri olisi ”uskontoa tuputtava”. Toivon, että myös he, jotka eivät ole aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa, tai edes kuulu kirkkoon, löytäisivät kampanjasta jotain itselleen.

Mikä oli toteutuksessa haastavinta?

– Haastavaksi koin juuri sen, että kampanja tehdään seurakunnan nimissä. Niin aiheita kuin tekstejä ja niiden kieliasuakin sai mietiskellä pitkään. Haastavaa on myös se, kuinka paljon ihmisiltä voi postauksissa ”vaatia”. Kuinka usein ihmisiä voi pyytää kommentoimaan vaikkapa kuvailemalla päiväänsä tai tykkäämään postauksesta, jos on suorittanut päivän haasteen? Mitä enemmän ja isommin seuraajilta vaatii, sitä vähemmän seuraajia saa. Toisaalta taas, jos seuraajia ei aktivoi mitenkään, se ei aktivoi Facebook-sivuilla vuorovaikutusta tai keskustelua. Kultaisen keskitien löytäminen tässä on haaste.

Millä perustein valitsit kuvat ja tekstit?

– Ensin postauksiin syntyivät tekstit, ja jälkikäteen etsin ja muokkasin teksteihin sopivat kuvat canva.com -ohjelmalla. Canva.com on todella näppärä ja helppo kuvanmuokkaussivusto. Osa kuvista löytyi myös Kirkon kuvapankista, ja pari nappasin itse.

– Tekstit syntyivät aikalailla fiilispohjalta, ideoita ja aiheita ympäriltä etsien. Kuvat pyrin valitsemaan niin, että ne sopivat kampanjan hyvinvointiteemaan, ja välittävät tietynlaista raikkautta, rauhaa ja kauneutta.

Miten mittaatte kampanja onnistumista?

– Kampanjan päätyttyä  julkaistaan vielä postaus, jossa seurakuntien Facebook-sivujen seuraajilta pyydetään palautetta kampanjasta: Mikä oli hyvää ja missä jäi parantamisen varaa? Postauksessa annetaan myös mahdollisuus arvioida kampanjaa arvosanoin asteikolla 1–5. Tietysti myös pitkin kampanjaa ihmisten osoittama aktiivisuus ja kommentit kertovat, kuinka kampanja onnistuu.

Oulun seurakunnat Facebookissa

Toimittaja: Jan Ahonen