Menestys somessa tuo itseluottamusta Jouluradion tekijöille

Jouluradion_logo

Pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen mediatoimituksen Toivontuottajien Jouluradio on käyttänyt sosiaalista mediaa menestyksekkäästi hyödyksi työssään.

Jouluradion verkkotuottajan Tuukka Jorun mukaan some toimii radion eduksi kahdella tavalla.

− Meillä on loistava väline kertoa ihmisille Jouluradiosta. Toisaalta meillä on somen myötä suora matalan kynnyksen palautekanava jatkuvasti auki kuulijoihimme. Menestys somessa on ainakin antanut itseluottamusta tekijöille. Kun 85 000 ihmistä haluaa kertoa Facebookissa tykkäävänsä kanavastasi, voi olla aika varma että itse tuotteen suhteen tehdään jotain oikein.

Millä tavoin käytätte somea?

− Pyrimme olemaan selvillä selvillä siitä mitä missäkin välineessä kaivataan. Facebookissa ja Twitterissä on kanavistamme eniten ”tiedotuksellista” sisältöä. Instagramissa, YouTubessa ja Snapchatissa keskitytään enempi fiilistelyyn. Kanavasta riippumatta somea käytetään osallistumalla ja olemalla aktiivisia.

Mitkä välineet ajavat mitäkin tarkoitusperiä?

− Kaikkien somekanavien tarkoitus on toimia Jouluradion markkinointivälineinä, syventää Jouluradion brändiä ja tarjota kanavaa seuraaville Jouluradioon ja joulumusiikkiin liittyvää huolella mietittyä ja tuotettua sisältöä.

Oletteko saaneet somen kautta lisää kuulijoita?

− Osa kuulijoista on varmasti löytänyt Jouluradion somen kautta. Toisaalta uskon että useat kuulijat ovat rakastuneet kanavaan ja etsineet sen myöhemmin somesta.

Miten aktivoitte ihmisiä somessa?

− Tärkein tapa aktivoida seuraajia on olla itse aktiivinen. Teemme kiinnostavia päivityksiä, seuraamme niiden kommentteja ja vastaamme niihin. Tykkäämme kuvista Instagramissa, lisäämme twiittejä suosikeiksi ja retwiittamme niitä. Ja vaikka sen tuntuu vieraalta tai jopa hassulta, meidänkin päivityksissä näkyy selvästi vaikutukset esimerkiksi tykkäämisiin tai jakoihin kehotuksilla. Niitä käytämme kuitenkin varoen, koska ne myös herkästi ärsyttävät ihmisiä. Pyrimme tekemään niitä tilanteissa joissa se tuntuu erityisen luontevalta. Esimerkiksi ”Käytä heijastinta! Haasta ystäväsi mukaan!” -päivityksen jakamaan pyytäminen on helppoa.

Miten mittaatte sometyön tuloksia?

− Seuraamme kauden aikana viikottain tykkääjämääriä eri kanavissa. Pidämme silmällä miten yksittäiset päivitykset pärjäävät tykkäyksien ja jakojen osalta.

Miten hyvin some on mielestäsi kirkossa hallussa?

− Vaihtelevasti. Some on tekijänsä näköistä. Jos kanavissa on epävarma ja himmailee, koko kanava näyttää epävarmalta ja olemassaoloaan anteeksipyytelevältä. Kaipaan enemmän rohkeutta olla esillä, koska piilossa ei ole löydettävissä.

Toimittaja: Johannes Ijäs

Twitter & Instagram & SnapChat: @jouluradio