Mitä seurakunta ja kirkko voisivat oppia startupeilta?

Minulta ilmestyi viikko sitten Kauppakamarin kustantamana Kukaan ei puhu Fruugosta – Tarinoita startup-Suomesta -niminen kirja. Kirjassa käsitellään suomalaisia startup-epäonnistumisia, mutta samalla se antaa liudan vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle.

Myös kirkko ja seurakunnat voisivat oppia startupien asiakkuusajattelusta. Kun startup eli maailmanmenestykseen tähtäävä yritys lähtee kehittämään tuotetta, se puhuu ensimmäiseksi asiakkaittensa kanssa. Kirkolle ja seurakunnille tällainen dialogi on usein vieraampaa.

Käytän kirjassa kolmevaiheista mallia asiakashankintaan. Ensin herätellään asiakas metelöimällä, sitten kiinnostetaan asiakas ja lopulta tehdään kauppa. Kirkon ja seurakunnan tapauksessa kauppa on tietysti onnistunut asiakaskontakti: käynti lastenkerhossa ja sunnuntain messussa. Kirkkokin elää ja kuolee asiakkaidensa mukana.

Meteliä

Miten herättää potentiaalisten asiakkaiden kiinnostus? Miten asiakkaat löytävät juuri meidän tuotteemme kaikkien muiden tuotteiden joukosta? Miten kirkko löytää metelin seasta potentiaalit?

Metelin pitäisi olla sellaista, joka herättää huomion oikeassa kohderyhmässä. On oikeasti aivan tarpeetonta jaella messuilla lentolehtisiä viisikymppisille, jos oikeat potentiaaliset käyttäjät löytyvät Bulevardin eteläpuolelta. Sama asia käänteisesti: on turha huudella paikallislehden palstalla teinejä tai kirkon ilmoitustaululla somessa eläviä perheenäitejä.

Mieti, mikä on sinun tapasi herättää meteliä. Sosiaalisessa mediassa touhuaminen on hauskaa, mutta ilman suuntaa se on tehotonta. Blogigaaminen, Twitter, Instagram, kaikki ovat käypiä työkaluja, kunhan viestin vain suuntaa oikealle porukalle.

Kiinnostusta

Kiinnostuksesta voisi puhua myös mittaamisena. Somessa on turha huudella, ellei asiakkaita saada kiinni tai jos toimintaa ei mitata. Netissä voi mitata lukemattomia asioita. Esimerkiksi Google Analyticsin mittaristolta löytyy varmasti oikea työkalua asiaan kuin asiaan, mutta mittari on se, meneekö viesti perille? Kuinka moni ihminen liittyy postituslistalle? Kuinka moni ihminen tykkää Facebook-sivustasi? Seuraako sinua Instagramissa kukaan? Ja mikä tärkeintä, tuleeko kukaan seurakuntasi tapahtumiin!

Pidä huoli, että metelin herättämisestä seuraa myös kiinnostuneita. Ota kiinnostuneet näppeihisi ja selvitä, miksi ne he ovat sinusta kiinnostuneita. Jos yksi ihminen tykkää sosiaalisen median kanavasi kaikista julkaisuista, on hän joko hullu tai sitten potentiaalinen asiakas. Jututa häntä. Ota kiinnostuneista kaikki irti.

Asiakas

Kiinnostuneista ihmisistä saat asiakkaita. Perinteisessä bisneksessä kiinnostuksesta asiakkaaksi vaaditaan noin seitsemän yhteydenottoa ja puoli vuotta aikaa. Seurakunnalla on enemmän aikaa.

Mieti tavat, miten joilla saat kiinnostuneet kiinni ja osallistumaan.

Startupille metelistä kiinnostuksen kautta asiakkaaksi on usein liian kallis ja hidas. Ilman meteliä ei ole kiinnostusta ja ilman kiinnostusta ei ole asiakkaita. Suppilomalli toimii aivan oikeasti. Sitä paitsi, seurakunnalla on ollut tähänkin asti aikaa odottaa, nyt pitäisi toimia.

Ville Kormilainen