SOMEron seurakunta – nimestä riemua sometyöhön?

Voiko seurakunnalla olla parempaa lähtökohtaa sometyölle kuin nimi Someron seurakunta? Seurakunnan johtava nuorisotyöntekijä Jussi Härme pitää sanaleikkiä mielenkiintoisena.

Tosin hän myöntää myös, ettei nimen hyödyntäminen ole tullut mieleen.

– Johtunee myös siitä, että tämä työ kuitenkin liikkuu edelleen jatkossakin niin kovin monella tasolla. Ei tulevaisuudessakaan pelkästään somemaailmassa. Täällä kehä kolmosen tuolla puolen ajellaan vielä tottuneesti myös vanhoilla kanssakäymisen vankkureilla. Mutta osaksi työtä some on tietysti tullut.

Härme jatkaa vaatimattomasti, ettei näe sometyötä minään ydinalueena seurakunnassaan. Tosin heti paljastuu, että yhtä ja toista monipuolista sosiaalisessa mediassa kuitenkin Somerolla tehdään.

– Minä vastaan täällä kasvatuspuolesta ja nuorten kanssa tietysti someillaan. Ylivoimaisesti eniten käytetty alusta meidän nuoriso- ja riparityössä on Facebook. Nuoret ovat jo pitemmän aikaa ottaneet siihen etäisyyttä ja kulkevat paljon Instagram- ja snappimaailmassa. Facebookia he kuitenkin meidän nuorisotyön osalta seuraavat, kun tietävät että sinne jatkuvasti päivittyy heitä koskevia ajankohtaisia asioita. Sen vuoksi se on edelleen hyvinkin käyttökelpoinen kuitenkin.

Facebookissa Someron someseurakunnassa operoidaan lähes pelkästään suljetuilla ryhmillä.

– Siis isostoiminnalla ja ripariryhmillä on omat ryhmänsä, joihin sitten halukkaat liittyvät. Isostoimintaryhmä on vuodesta toiseen yksi ja sama, riparit perustavat omansa vuosittain ja ryhmittäin. Samoin kerholaisten vanhemmille on ryhmä sekä perhekerhotoiminnalla. Myös kerhonohjaajilla on ryhmä, Härme kertoo.

Someron seurakunta ei yhteisönä ole millään sosiaalisen median alustalla. Työmuodot, esimerkiksi nuoriso- ja rippikoulu, toimivat ryhmiä luoden.

– Niiden merkitys on erityisesti tiedonkulussa ja viestinnässä. Tapahtumia myös eletään niiden kautta uudelleen muun muassa runsaan puoleisella kuvatarjonnalla.

– Kuvien puolesta Instagram varmaan alkaisi jo olla parempi vaihtoehto. Eli siihen suuntaan käynevät askeleet jatkossa, Härme pohdiskelee.

Sometyö koskettaa Someron seurakunnassa tällä hetkellä lähinnä kasvatussektoria: nuorisotyöntekijät, varhaiskasvatuksen ohjaaja, joskus joku papeista. Ripariryhmissä se koskee yleensä kaikkia työntekijöitä, jotka riparia ovat tekemässä.

– Meidän kohderyhmämme toki myös on voimakkaasti somekorostunutta, kun ajatellaan kaikkia seurakuntalaisia. Mitä vapaaehtoisiin tulee, isoset ovat tietysti somemaailman ammattilaisia . He eivät kuitenkaan toimi tällä alueella vastuunkantajina, Härme toteaa.

Someron seurakunta on varmasti osuva kuva monen seurakunnan sometoiminnnasta. Paljon jo tehdään, mutta mahdollisuuksia toiminnan laajentamiseen on niin ikään runsain mitoin – ainutlaatuisella nimellä Someron seurakunta etenkin.

Toimittaja: Johannes Ijäs

Kuvassa: Yksityiskohta Someron seurakunnan verkkosivulta.