Hän on kirkon somepersoona numero YKSI

Somempiseurakunta.com otti selvää, kuka on Suomen luterilaisen kirkon piirissä keskeisin somevaikuttaja.

Kuka mielestäsi on kirkon somein henkilö? Näin kysyttiin 33 henkilöltä eri puolilta Suomea. 26 kertoi kantansa. Vastaajiksi valittiin kirkon näkyvimmiksi tiedettyjä somettajia. Kukin vastaaja sai antaa yhden nimiehdotuksen perusteluineen. Someimmaksi persoonaksi ehdotettiin peräti 16 eri henkilöä.

Eniten mainintoja, neljä, sai ja täten kirkon someimmaksi henkilöksi julistetaan Tampereen seurakuntien kehittämistyön asiantuntija Jussi Laine.

Laine tunnetaan monipuolisena someosaajana. Työssään hän käyttää sosiaalista mediaa luontevasti kirkkoa uudistavissa pilottiprojekteissa. Hän karttaa turhaa pönötystä ja suosii lämmintä maaläheistä humoristista otetta.

Laineen takana kolme mainintaa saivat sekä Helsingin Oulunkylän seurakunnan seurakuntapastori Marjaana Toiviainen että kirkon tiedotuskeskuksen suunnittelija Samuli Suonpää.

Kaksi mainintaa herui piispainkokouksen pääsihteerille Jyri Komulaiselle, Vantaan seurakuntien kärkihankekoordinaattorille Katri Korolaiselle ja Nuorten aikuisten papille Satu Huttuselle Vantaan Tikkurilan seurakunnasta.

Vastaajat perustelivat Jussi Laineen valintaa someimmaksi persoonaksi muun muassa sanomalla, että hän on tehnyt Kirkko Suomessa -tiimissä kirkon ykkösmeemit. Hänen kerrotaan uudistavan Tampereella kirkon työtä somea oivasti hyödyntäen.

”Koska hän tekee taustalta isoja juttuja Tampereella ja myös Kirkko Suomessa. Eli ymmärtää niin paikallista kuin kokonaiskirkollista sometusta, toimii fiksusti ja vastuullisesti, osaa ottaa huomioon visuaalisuuden ja ajankohtaisuuden. Osaa olla henkilökohtainen, mutta suojella myös yksityisyyttä”, eräs vastaaja perusteli.

”Hän kantaa harteillaan käytännössä koko Tampereen seurakuntien some-vastuun ja on vastuussa näyttävimmistä some-päivityksistä”, toinen Lainetta äänestynyt totesi.

Kolme ääntää saaneen Marjaana Toiviaisesta mainittiin muun muassa, että hänellä on käsitys missiosta, tavoittavasta työstä ja modernista kokonaisvaltaisesta lähetystyöstä kohdallaan.

”Usein kirkolliset somevaikuttajat ovat hitaita eivätkä niin uskalla ottaa asioihin kantaa. Suonpää on henkilönä rohkea ja puhuu aktiivisesti hyvän puolesta somessa. Hän on myös mukana kirkon ’virallisessa’ viestinnässä.”, niin ikään kolme ääntä saanutta Samuli Suonpäätä kehuttiin.

Yhden maininnan kirkon somevaikuttajaksi sai kymmenen henkilöä: Lari Lohikoski, Kaarlo Kalliala, Visa Viljamaa, Heikki Nenonen, Marianne Heikkilä, Minna Jaakkola, Risto Leppänen, Mika K T Pajunen, Ville Ranta sekä Teemu Laajasalo.