Mistä on parhaat sometaiturit tehty?

FullSizeRender

Somempiseurakunta.com selvitti hiljattain, että Tampereen seurakuntia palveleva Jussi Laine on kirkon sosiaalisen median vaikuttaja numero yksi.

Kuka mielestäsi on kirkon somein henkilö? kysyttiin tunnetuilta kirkollisilta someosaajilta eri puolilta Suomea. 26 kertoi kantansa, perusteluineen. Lue uutinen tästä.

Tässä artikkelissa kiinnitämme huomiota kyselyyn vastanneiden perusteluihin. Siitä, miten omia somesuosikkeja kehutaan ja arvioidaan, voidaan päätellä, millaisia ominaisuuksia sosiaalisessa mediassa arvostetaan. Ylitse muiden kyselyssä nousee esiin muutama piirre. Nämä ovat aktiivisuus, monipuolisuus sekä laaja-alainen välineiden käyttö. Toisaalta tähän voisi lisätä, että yhdenkin välineen kelpo hallinnalla voi saada paljon hyvää aikaan.

Toinen kyselyssä esiin nouseva ja toistuva teema liittyy päivityksien sisältöön, substanssiin. Kyselyyn vastanneet arvostavat terävyyttä, haastavuutta sekä rohkeutta – eli tiivistäen hyviä muotoiluja.

”Hän käyttäytyy ja puhuu someuskottavasti. Hänessä on karismaa, joka kantaa monenlaisille kohderyhmille. Somen laajassa hyödyntämisessä se on tärkeää. Kirkossa sorrutaan liian usein puhumaan vain hyvin rajallisille kohderyhmille”, eräs vastaaja luonnehtii omaa valintaansa kirkon somevaikuttajaksi.

Somempiseurakunta.com poimii erikseen esiin yhdessä vastauksessa mainitun tärkeän ominaisuuden: Muiden tsemppaaminen someen. Samaa asiaa on korostettu eri tavoin Somempi seurakunta -kirjassakin. Monelle sosiaaliseen mediaan rohkaistuminen tai siellä aktivoituminen voi olla vain pienen kannustuksen päässä.

Yhtä lailla on syytä muistaa, että kaikkien paikka ei ole sosiaalisessa mediassa. Kaikki eivät halua. Mikään pakko some ei ole. Someskeptikonkaan ei kuitenkaan kannata lannistaa muiden intoa. Vaikkei seurakunnan kirkkoherra viihtyisi somessa, hän voi suhtautua myönteisesti ja kannustavasti siihen, että muut työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät siellä työtään.

Myös nämä kiitetyt someominaisuudet nousivat kyselyn vastauksissa esiin:

– Keskustelun herättäminen

– Oman äänen käyttö ja omana itsenä oleminen

– Syvällisyys

– Vuorovaikutteisuus

– Luontevuus

– Vaikuttavuus

– Huumori

– Brändin rakentaminen

– Näkemyksellinen faktatieto asiallisesti esitettynä

– Seurakunnan perustyön tekeminen näkyväksi

– Esimerkillä johtaminen

– Vastuun ottaminen

– Taito laatia meemejä

– Kyky uudistaa kirkon työtä somen kautta

– Fiksuus

– Visuaalisuus

– Ajankohtaisuus

– Paikallisuuden ja kokonaiskirkollisuuden yhdistäminen

– Oman elämän ja työn yhdistäminen

– Fokus tavoittavassa työssä

– Kyky muotoilla sanomisensa kirkon eri siiville ja kuplan ulkopuolelle

– Usko, toivo, rakkaus

Tilaa innostava ja asiantunteva Somempi seurakunta -koulutus tästä!