Somempi yhteenveto: Paikalliseurakuntien Facebook-tykkäykset kiinnostivat lukijoitamme

FullSizeRender

On vetää yhteen alkuvuoden aikana blogissa julkaistut ”tilastot”. Emme edelleenkään väitä, että pelkät luvut kertoisivat ehdottomasti someviestinnän laadusta, mutta kelvollisen lähtökohdan syvempään laadulliseen analyysiin niistä voi hyvinkin saada. Esimerkiksi se, että pieni Toivakan seurakunta on Facebookissa jäsenmääräänsä nähden suuri, ei ole merkityksetöntä. Huomion arvoista on, että helluntailaistaustaiset toimijat ovat myös moneen luterilaiseen vastaavaan organisaatioon nähden tykätympiä.

Ehdottomasti eniten huomiota herännyt listauksemme oli Facebookin tykätyimmät luterilaiset paikallisseurakunnat, sillä on yli 3900 näyttö kertaa blogissa. Espoon Tuomiokirkkoseurakunta piti  ykkössijansa merkittävän kasvun siivittämänä. Helsingissä Kalliossa, Malmilla ja Paavalissa on lukujen valossa tehty hartiavoimin tykkäysmäärässä näkyvää työtä. Huomattavia kasvupyrähdyksiä on muun muassa Borgå svenskan ja Hyvinkään luvuissa. Luetteloon nousee kaksi espoolaista seurakuntaa.

Luterilaisten seurakuntayhtymien Facebook-sivujen tykkääjämäärissä on muutama hyvä kiri. Tampereella tehty pitkäjänteinen perustyö näkyy, sillä uusia tykkäyksiä on tullut reilut 2400. Ylä-Savon seurakunnat ansaitsee tunnustuksen, sillä sivun tykkääjäkaarti on liki kaksinkertaistanut edelliseen listaukseen nähden. Kirkko Vantaalla ja Luterilainen kirkko Joensuussa nousevat puolestaan kärkikymmenikköön.

Jouluradio on totutusti kirkollisten medioiden ja järjestöjen Facebook-sivustojen ylivoimainen tykkäysykkönen, Taivas TV 7 on puolestaan medioista kartuttanut lukuaan suhteessa eniten. Järjestöjen kärkipaikalla pysyi kasvussaan hyvätahtinen Kirkon Ulkomaanapu, mutta on hyvä muistaa, että erityisesti avustusorganisaatioilla on useampia sivuja, joten ”pääsivun” tykkäykset eivät kerro koko totuutta.

Helluntailaistaustaisten seurakuntien, Avainmedian, Fidan ja Pelastusarmeijan hyvät luvut paljastavat, että maassamme pienempien uskontokuntien tiiviit vuorovaikutussuhteet konkretisoituvat muun muassa sometykkäyksinä. Tästä löydät muiden kuin luterilaisten toimijoiden listauksen.

Listasimme tunnettujen luterilaisen kirkon tviittaajien ja instituutioden listat seuraajamäärien mukaan.  Kirkon Twitter-tili on ylittänyt kuudentuhannen seuraajan rajan. Televisiosta tutut helsinkiläiset kirkkoherrat, Kari Kanala ja Teemu Laajasalo keräävät tasaiseen tahtiin seuraajia Twitterissä. Kenttärovasti Timo Waris tekee melkoisen pyrähdyksen.

Tarkastimme uuden vuoden aluksi myös kirkolliset Instagram-tilastot. Seuraajamäärä on vain yksi mittareista, mutta kelpo alku selvitettäessä kuinka keskeinen asema ”kirkonmäellä” on sosiaalisessa mediassa. Tilejä verratiin nyt neljättä kertaa. Jouluradion tuorein sesonki näkyy selvästi luvuissa, myös Kirkko Suomessa jatkaa vahvaa kasvuaan. Helsinkiläisen Pakilan seurakunnan tili on paikallisseurakunnaksi mainioissa luvuissa. Sama pätee porilaisen Teljän seurakunnan tilin seuraajamäärään. Ainakin Pakilan seurakunnan lukujen takana on suuri seurattujen määrä.

Lue myös: Kirkko ja kaupunki: Aleppon kellot soivat muutosta