Kolumnisti: Kiitos ja anteeksi Jezuz!

img_9865

Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuotista itsenäisyyttään. Luterilainen kirkko taasen viettää (ei juhli) Reformaation merkkivuotta. Viettäminen johtuu siitä, että reformaatiota ei saa kutsua uskonpuhdistukseksi. Näin ollen sitä ei myöskään voi juhlia. Nimitys merkkivuosi taasen juontuu luonnollisesti siitä, että kyseessä ei voi olla juhlavuosi. Termivalintoihin sisältyy myös ekumeenista kohteliaisuutta ja historian tapahtumista kumpuavaa herkkyyttä, mikä osin on ihan paikallaankin. Silti nimikkeet peruskoulun penkillä takavuosina päntännyt saattaa hämmentyä tämän uskontopoliittisen korrektiuden edessä, mutta se ei tunnetusti ole ennenkään kirkon päättäjiä vaivannut. Kansankielisyys on joskus meille haasteista suurimpia.

Luterilainen kirkko on leimallisesti Sanan kirkko. Ehkä se voisi olla piirun verran enemmän kuvan kirkko. Näin se kenties puhuttelisi paremmin tänä kuvien ja videoiden voima-aikana. Yritystä on ollutkin. Kuvissa on toki haasteensa, niiden selittämiseen ei riitä edes tuhat sanaa, kysykää vaikka Rahapajalta vuoden 1918 tapahtumia koskeneesta kolikkokohusta.

Yksi kirkollinen kuvankäyttöharjoitus käytiin arkkihiippakunnan pääkaupungissa reilun viikon päästä järjestettävien Kirkkopäivien ansiosta. Turkulaiset huomasivat hiljattain lähestyvän tapahtuman katukuvassaan kuvan ja sanan yhdistelmänä. Katumainoksiin oli ilmestynyt muun muassa puolialaston malli sekä kirkon noin 30 vuotta eri kampanjoissaan toistama teksti: Sä oot hyvä just sellaisena kuin oot. – JEZUZ.

Kuvatekstin isä ei siis ollut Jeesus vaan JEZUZ, näin reformaation merkkivuonna.

Kampanjan kuvat ja kuvatekstit herättivät erisuuntaista palautetta. Kuka ymmärsi ”sanoman”, kuka ei, kuka loukkaantui kuvasta, kuka ei. Tuttu kommenttikohukierros käytiin nopean neuroottisessa tahdissa somessa läpi. Se oli siinä ja seuraavaa odotellessa.

Mitä on syytä juhlia? Minkä voi pistää merkille ja huomata? Mistä on syytä olla pahoillaankin? Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi ja reformaation merkkivuosi olisivat oikeastaan kelpo paikka tämän pohtimiselle. Nyt teloituskolikko ja Jezuz tähän omalla hapokkaalla tavallaan yrittivät pakottaa.

Rahapaja pahoitteli lanttiaan. Kirkkopäivistä vastaava organisaatio eli Kirkkopalvelutkin tuli sen verran katumapäälle, että tapahtuman nettisivuilla luki Jezuzksen sijaan kissankokoisin kirjaimin Anteeksi. Ei Anteeksi olisi ollut muuten huonompi slogan Kirkkopäivillekään.

Kampanjaa puolustettiin sen herättämällä keskustelulla. En allekirjoita tätä argumenttia täysin, mutta ehkä kampanja teki kirkolle lopulta merkkivuoden parhaan palveluksen, näyttämällä meille peiliä ja pistämällä katsomaan omaa ajoittain onnetonta yritystämme miellyttää. Yksin armosta, vai miten se Martti LUZTER sanoikaan.

Olisivatko kirkon Jezuz-pohjat nyt vihdoin tässä?

Jan Ahonen on Pop-up-seurakunta-projektin tuottaja. Hänet tunnetaan parantumattomana viisastelijana ja luonnonmukaisena puusilmänä Espoon Olarin takametsistä.

Lue myös:

Vieraileva kolumnisti: Tampereella ollaan lätkässä kirkkoon

Vieraileva kolumnisti: Jeesus®