Vieraileva kolumnisti: Oletko digivaikuttaja?

Papin työ on siitä kiitollista, että välillä päätyy paikkoihin, joihin ei uskoisi päätyvänsä. Tätä ajatusta huomasin kelaavani, kun seurasin isolta näytöltä alustusta Toimialojen rajojen muutos Teknologia2017-messuilla. Minut oli pyydetty osallistumaan keskusteluun digitalisaatiosta ja sen vaikutuksista maailmaan. Kysymys on tärkeä yksittäisten ihmisten, yhteiskunnan ja näin ollen tietysti kirkonkin kannalta.

Kirkon tulevaisuuden näkymiä pohtiva mietintö, kertoo sitä vilkaisseille, että digitaalisen teknologian kehitys voi vaikuttaa siihen, että ihminen suuntautuu yhä enemmän kuluttajasta yhteiskunnalliseksi toimijaksi. Helsingin Kalliossa, jossa työskentelen, tämä näkyy jo kirkkaasti. Ihmiset käyttävät digitalisaation myötä yleistyneitä vaikutuspaikkoja, kuten erilaisia somekanavia, tiedonjakoon, järjestäytymiseen, uuden innovoitiin ja aktivismiin. Ruohonjuuritason aktivismi voi paikallisimmillaan olla yksittäisen talon, puiston tai kadunpätkän asioihin vaikuttamista. Järjestäytymiseen ja rakenteiksi riittää usein Facebook-ryhmä. Oletko sinä mukana tässä vaikuttamisessa?

Muutos kuluttajasta toimijaksi kuvaa laajemminkin käynnissä olevaa ihmiskuvan muutosta. Tuottavuus irtoaa materiasta, joten palvelut ja tuotteet siirtyvät sinne missä ihmiset ovat. Tämä tulevaisuustutkija Ilkka Halavan ajatus on helppo allekirjoittaa, ja se alleviivaa yllä esitettyä haastetta kirkon toimijoille.

Esiin nousee myös mahdollisuus! Vielä toistaiseksi vallalla oleva teknis-rationaalinen ihmiskuva, jossa ihminen määrittää itseään mm. työn ja tuottavuutensa kautta, on siis haastettu. Digitalisaation kehittyessä osa tuntemastamme työstä katoaa. Minkä varassa silloin maailmankuvani ja arvoni ihmisenä lepää? Voisiko kristillinen ihmiskuva, ajatus ihmisestä Jumalan kuvana, ja siitä syystä äärimmäisen arvokkaana, olla jälleen relevantti.

Maailma muuttuu digitalisaation innovaatioiden ja sovellusten kautta hurjaa vauhtia. Siksi on hyödyllistä, ettei välttämättä mieti koko ajan kuinka uusimman somesovelluksen ottaa haltuun, vaan mikä ihmisyydessä ja sen tarpeissa on pysyvää. Uuden applikaation käyttötaidot seuraavat kyllä perässä.

Visa Viljamaa

Kalliolainen muutokselle utelias somesensei ja kirkollisen pop-upin puuhapoika