Vieraileva kolumnisti: Jeesuksen asetukset

Kuva: Antti Rintala

Miten sopii palvelumuotoilu kirkolliseen työyhteisöön, pohtii vieraileva kolumnistimme, yhteisöpedagogi Mika Ijäs.

Kirkollisissa piireissä on puhuttu paljon toimintakulttuurin työntekijäkeskeisyydestä ja osallisuuden kapeutumisesta pieniin ydinaktiiviryhmiin. Nämä ovat ongelmia, joiden kanssa kirkko ei ole aivan yksin.

Monet muutkin toimijat ovat törmänneet osallisuuden kulttuurisiin muutoksiin, joille ominaista näyttäisi olevan ihmisten pyrkimys yhä omaehtoisempaan toimijuuteen. Autonomisuuden, kyvykkyyden ja yhteenkuuluvuuden kokemukset tunnetaan psykologiassakin keskeisinä motivaatiotekijöinä. Tällaisiin perustarpeisiin olisi vastattava, jotta yhteisön toiminta voitaisiin kokea sitoutumisen arvoiseksi.

Palvelumuotoilua on sovellettu laajasti erilaisten toimintojen kehittämisessä. Se voi näyttää isolta ja ihmeelliseltä, mutta se perustuu lopulta hyvin yksinkertaisiin ideoihin. Muotoilijan mallia ei tarvitse hakea Jeesusta kauempaa. Kun Jeesus kohtaa tiellä sokean miehen (Mark. 10) ja tulee kysyneeksi tältä, mitä mies haluaa Jeesuksen hänelle tekevän, on Jeesuksen palveluasenne muotoilijan asetuksissa. Esimerkiksi hyvin muotoillusta palvelusta sopii käytäntö, joka on tuttu ehtoolliselta. Kun jakopari vie leivän ja viinin penkkiin, ollaan asiakaslähtöisen palvelun ytimessä. Empatia, tuo verraton kykymme eläytyä toisen ihmisen kokemukseen ja ymmärtää hänen tarpeitaan, on palvelumuotoilijan tärkein resurssi.

Palvelumuotoilu soveltuu luontevasti myös seurakuntatyön kehittämisen menetelmäksi. Sen keinot ovat itsessään osallistavia ja ne suorastaan ajavat ihmisten pariin. Kehittäminen alkaa tiedonhankinnasta, mistä Herra jo esittikin edellä ytimekkään esimerkin. Tietoa käsitellään luovasti eli rakennetaan ongelmiin tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. Ihmiset eivät osallistu eivätkä sitoudu toimintaan, jota he eivät aidosti tarvitse eivätkä myöskään toimintaan, jonka sisältöä he eivät ymmärrä. Tällöin puhutaan tuotteistamisesta ja usein myös toiminnan muodoista, jotka ovat voineet jäädä ajastaan jälkeen toisin kuin niiden tarkoitus itsessään.

Ideoita kehitetään kokeilevasti ja siten, että kokeilusta myös opitaan jotain uutta. Tämän takia epäonnistumisia ei tarvitse pelätä, sillä ne eivät kerro tekijöidensä keskinäisestä paremmuudesta vaan ratkaisuista, joita on kulloinkin osattu tehdä. Oppimisen myötä opitaan tekemään parempia ratkaisuja. Epäonnistumisen ja kokeilemisen pelko voi nousta luovien ratkaisujen esteeksi juuri työntekijäkeskeisyyden vuoksi.

Työntekijäkeskeisyys tarkoittaa yhteisöllisessä mielessä usein voimakkaan egoistista kulttuuria. Jos yleinen huomio kohdistuu jatkuvasti pikemmin tekijään kuin tekemiseen, tekijä voi kokea itsensä uhatuksi. Lisäriesan kulttuuriin tuo egoistien tyypillisesti ruokkima kilpailuhenkisyys, joka voi tehdä seurakuntatyöstäkin melko ilotonta yksilöurheilua letkeämmän pipokiekon sijaan.

Netti tuntee palvelumuotoilun hyvin. Pätevä googlettaja löytää esimerkkejä palvelumuotoiluhankkeista sekä menetelmiä, joita ohjaustyön ammattilaiset saavat hallintaan mutkattomasti. Usein on niin, että kun ajatus on kohdallaan, tekeminen on jo helpompaa. Kehittäminen edellyttää myös realististen vahvuuksien ja mahdollisuuksien tunnistamista. Kirkolliset piirit voisivatkin puhua jatkossa enemmän ratkaisuista.

Mika Ijäs
Yhteisöpedagogi, valmentaja
HeartBeatnik Oy, Vantaa

Yksi kommentti artikkeliin ”Vieraileva kolumnisti: Jeesuksen asetukset