Kiinnostavia avauksia kirkollisessa tubetuksessa

Tubettaminen on podcastingin ja blogin kirjoittamisen tavoin kärsivällisyyttä vaativa laji. Menestys tulee harvoin vaivatta ja lyhyessä ajassa. Näistä kolmesta sosiaalimedian ilmaisutavasta tubettaminen vie eniten aikaa ja on samalla teknisesti haastavin. Yksi merkittävä tekninen etu tubettajilla kuitenkin on. Tubettamista tehdään pitkälti yhdellä alustalla eli Youtube-videopalvelussa. Tämä helpottaa uusien yrittäjien esille pääsemistä.

Kirkolliset menestystarinat ovat tällä saralla Suomessa vähissä. Espoolaisen papin Jussi Kosken Pastorific -tili on kerännyt merkittävän määrän katseluita, mutta tili eli pitkään hiljaiseloa. Ville Mäkipelto on teologian tohtori ja tubettajana hän on maamme johtavia tieteen popularisoijia, mutta olisi väärin pelkistää hänet kirkolliseksi toimijaksi, sillä hänen asialistansa on niin laaja. Mäkipellon tili lukeutuu vlogit.fi-listauksen perusteella Suomen sadan seuratuimman henkilökohtaisen tilin joukkoon.

Molemmat edellä mainituista istuvat näköalapaikalla, sillä Koski on Suomen tubettajat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Mäkipeltokin on aktiivinen toimija Tubecon-tapahtuman taustalla vaikuttavassa yhdistyksessä.

Pastorific-kanava aktivoitui huhtikuun alussa Kosken aloittaessa Espoon seurakuntien mediapappina päätehtävänään tubetus. Tehtävä on neljäpäiväinen, mutta kyseessä on kuitenkin ennakkoluuloton satsaus Espoon seurakunnilta videoviestintään.

Helsinkiläinen Haagan seurakunta on osoittanut yhteisönä ennakkoluulotonta pioneerihenkeä videoiden tekemisessä. Lisäksi kirkkoherra Heikki Nenosen tubetusta Puolivirallinen-kanavalla voi katsoa vailla myötähäpeää.

Kiinnostava avaus on Nuori Kirkko ry:n yhdessä useamman yhteistyökumppanin kanssa tuottama kouluikäisille suunnattu viikottainen Ttila. Se on vuodesta 1938 alkaen ilmestyneen Joka Poika -lehden jatkumo. Lehti ilmestyi myöhemmin muun muassa JiiPee-nimellä ja vuodesta 2012 jiipeenetti.fi -verkkojulkaisuna. Suorana tiistai-iltapäivisin tehtävä Ttila-lähetys on pitkälti nuorten omaa käsialaa ja lähetyksen taltioinnin voi katsoa jälkeenpäin.

Espoolaisessa Olarin seurakunnassa vaikuttanut tubettava pappi Emilia Turpeinen siirtyi huhtikuun alussa Kirkkonummen seurakuntaan rippikoulu- ja nuorisopastorin virkaan, mutta tubettaminen kuuluu ilmeisesti jatkossakin hänen työnkuvaansa.

Kirkolliset tubettajat, aktiiviset ja passiiviset, on koottu yhdelle soittolistalle.
Tämä listaus on keskittynut luterilaisiin tubettajiin. Valitettavan monen kohdalla tubettaminen on jäänyt vain kokeiluksi. Mahdollisesti puuttuvat tilit voit kertoa kommenteihin tai sähköpostitse: jan.erik.ahonen@gmail.com

Katso myös luterilaisten seurakuntien Facebook-sivujen listaus
Kirkollisten Instagram-tilien seuratuimmat
Vieraileva kolumnisti: Jeesuksen asetukset